Masterclasses
De doelstelling van de masterclasses is u in relatief korte tijd te helpen grip te krijgen op een specifiek vraagstuk. Elke masterclass is een intensieve leerervaring waarin u de essentiële theorie bespreekt, om hier vervolgens met behulp van onderzoeksresultaten uit uw eigen omgeving mee aan de gang te gaan (meer: opzet masterclasses). Elke masterclass rond u af met zowel inzicht als concrete handvatten voor actie.
Hier onder vindt u de belangrijkste aandachtsgebieden en vraagstukken.
Samenwerking
De mens is met afstand het meest sociale dier op deze aarde. Toch blijkt samenwerking vaak een uitdaging in organisaties. De reden is dat evolutie het brein niet heeft geprogrammeerd voor samenwerking in moderne organisaties. Samenwerking is niet een kwestie van de juiste competenties of de juiste persoonlijkheden bij elkaar, maar ontstaat wanneer de juiste randvoorwaarden worden ingevuld.
Organisatie burgerschap: hoe medewerkers betrokken raken
Teamflow: hoe teams te laten excelleren
Houding en motivatie
Wat beweegt mensen nu werkelijk? Deze vraag houdt mensen sinds de oudheid bezig. De wetenschap begint deze vraag nu voor het eerst echt te beantwoorden. Uit onderzoek in de sociale-, neuro- en evolutionaire psychologie begint zich een helder plaatje te vormen. Dit groeiende inzicht is zeer relevant voor vraagstukken rond houding, motivatie en werkbeleving in organisaties.
Proactiviteit: hoe initiatief en eigenaarschap te stimuleren
Drive: hoe motivatie te managen en passie te stimuleren
Flow: hoe optimaal functioneren te stimuleren
Persoonlijke ontwikkeling
Werk hoeft niet altijd leuk te zijn, maar overal waar echt hoge prestaties worden neergezet halen mensen ook een diepe voldoening uit het werk. Prestaties, zingeving en geluk zijn nauw verweven in werk en moderne wetenschap geeft ons een steeds dieper inzicht in de samenhang.
Persoonlijkheid in context: hoe aansluiting te vinden of te maken
Flow: hoe optimaal functioneren te stimuleren
Leiderschap
Waar mensen in groepen samenwerken is er altijd sprake van leiderschap, of dit nu formeel is (zoals in organisaties) of informeel (zoals in een vriendengroep). Leiderschap helpt groepen effectiever te zijn en goed leiderschap maakt groepen meer succesvol. Evolutie heeft ons brein daarom uitgerust met een veelheid aan mechanismen die onze reacties als leider en op leiders reguleren. Inzicht in die mechanismen is essentieel voor de ontwikkeling van leiderschap in moderne organisaties.
Functioneel leiderschap: hoe leiders topprestaties creëren